Ostakljivanje prozora (VIDEO!)

Ostakljivanje prozora (VIDEO!) Ostakljivanje prozora također je bitana karika kod izvedbe radova stolarije. Staklo zapravo nosi cijeli prozor, tj. ako se staklo dobro ne ugradi prozor neće funkcionirati. Nakon što je prozor izrađen zajedno sa krilom i štokom, slijedi ostakljivanje. Postupak ostakljivanja; najprije se postave podmetači stakla ili tzv. podloške. Podloške stakla mogu biti od plastike ili drveta, tj. materijala koji će amortizirati vibracije prilikom rukovanja prozorom. Postoje pravila i preporuke za raspored ugradnje podloški kod ugradnje stakla.Na mjesta gdje će se ugrađivati podloške stavi se manja količina silikona sa funkciom ljepljenja kako se podloške nebi pomicale ili ispadale iz ležišta prilikom otvaranje/zatvaranja prozora.

Ugradnja podloški kod fiksnih otvora je dovoljno samo u donjoj zoni s desne i lijeve strane 10 cm od kraja, i dodatno u sredini ako se radi o većoj dimenziji stakla. U donjoj zoni su nosivi podmetači a sa strane se mogu ugraditi odstojni podmetači.

Kod zaokretnih krila pravilo je da se podloške postavljaju iznad ručke otvaranja s lijeve i gornje strane 10cm od kuta, i po dijagonali s desne i donje strane 10cm od kuta, kao nosivi podmetači i dodatno u donjoj lijevoj zoni i gornjoj desnoj po vertikali kao odstojni podmetači koji imaju funkciju da distanciraju razmak u slučaju da se staklo pomakne, tj. da ne dodiruje okvir prozora.

Kod otklopnih prozora postupak je isti kao i kod fiksera jer je otvaranje samo po horizontali. Također i kod kliznih elemenata podloške se ugrađuju samo u donjoj zoni kao nosivi podmetači i po potrebi sa strane kao odstojnici ako je staklo manje od 10mm od stijenke krila s nutarnje strane.

 

Video