Zimski vrtovi - Alu stolarija (VIDEO!)

Zimski vrtovi - Alu stolarija (VIDEO!) Zimski vrtovi i stakleno nadziđe, odnosno dogradnje, predstavljaju kompleksan sustav iskorištavanje pasivne sunčeve energije. Takve gradnje predstavljaju ambijentalnu arhitekturu, a istovremeno nude mogućnosti iskorištavanje sunčeve enrgije topline za grijanje u zgradama.Odgovarajućim odabirom materijala za ovojnicu zgrade i optimiziranjem izgleda, odnosno oblika građevinske jedinice, može se uspješno udružiti oblik i funkcionalnost.
Građevinske jedinice moraju biti oblikovane tako da površine, koje mogu primiti najviše sunčeve energije, a to je staklo, da budu okrenute prema suncu. Na drugim površinama putem poboljšane toplinske izolacije moraju se što više smanjiti gubici topline.


Tako se dobiva kompaktan način gradnje s visokom razinom toplinske izolacije.

Motivi za gradnju zimskog vrta:
- ostvarivanje privlačnog arhitektonskog elementa gradnje
- mogućnost oblikovanja upotrebljivog prostora čija vrijednost i kvaliteta pojedinačno mogu biti vrlo različite.
- Povećana vrijednost stambene jedinice, odnosno zgrade
- Mogućnost uštede energije

Idejno projektiranje zimskih vrtova
Zimski vrtovi iskorištavaju sunčevu energiju koju primaju velikim staklenim površinama. Staklena ovojnica stvara sloj između prosora i vanjskog ozračja koji se naziva i tamponskim slojem (ili pufer zonom). Ušteda energije proizlazi iz temperaturnih razlika između prostora i tamponskog sloja koje su dosta manje od razlika između prostora i vanjskog ozračja.

Tamponski sloj je nekakav međusloj s određenom energijom, neovisno o tome sja li sunce ili je noć. Taj učinak vrijedi i u slučaju odsutnosti sunčevog zračenja. Budući da se ventilacija zgrade provodi kroz tamponski sloj, smanjuju se i toplinski gubici koji nastaju pri transmisiji i ventilaciji.
Položaj zgrade
Štednja energije pomoću zimskog vrta ovisi prvenstveno o:
- uključivanju vrta u volumen zgrade
- načinu zračenja prostora koji leže iza njega
- odabiru specifične vrste ostakljenja

Sam položaj zimskog vrta ima sekundarno zračenje.

Sposobnost akumuliranja topline
Sposobnost zimskog vrta da akumulira toplinu općenito se ocijenjuje kao pozitiva. Podovi i zidovi akumuliraju upadno kratkovalno sunčevo zračenje i mjenjaju ga u tpolinu. Ta toplina može se iskoristiti za grijanje samog zimskog vrta ili se može, u obliku grijanog zraka, odvesti u susjedne prostore. Zbog bolje akumulacijske sposobnosti preporučujemo upotrebu podnih obloga tamne boje.

Nasadi u zimskom vrtu
Odabirom primjerene sadnje može se stvoriti „zeleni okoliš“, odnosno ljeto koje traje cijelu godinu. Za zaštitu biljaka od niskoh temperatura obično je dovoljno već da u ekstremno hladnim danima osiguramo dovod topline do korijena.
Problem ljetnog pregijavanja
Učinkovito iskorištavanje sunčeve energije, o kojoj mongo razmišljamo prvenstveno zimi, ljeti, kada je intenzitet sunčevog zračenja bitno veći, ima i loše strane: u zimskom vrtu nastaju neugodno visoke temperature. Da bi zimski vrt mogao koristiti i tijekom tog godišnjeg doba, mora se uočiti sljedeće:
- sjenilima ili sadnjom lisnatog drveća treba smanjiti upadno sunčevo zračenje
- odabirom ostakljenja sa sunčevom zaštitom ekstremno niske g-vrijednosti treba smanjiti pregrijavanje
- učinkovitim uređajem za ventilaciju treba odvoditi suvišnu toplinu.

Mjere za zaštitu od sunca
Zbog malog nagiba krova često se koriste sjenila od platna za jedra ili markize kojima automatski upravljaju temperaturni senzori, odnosno senzori zračenja. Njihova učinkovitost ocjenjuje se koeficijentom smanjenja propusnosti prolaza topline „z“, koji po mogućnosti treba biti što manji.
U slučaju zimskih vrtova posebno dobro riješenje jest sadnja listopadnog drveća, koje ljeti ometa prolazak sunčevih zraka, a u jesen, kada lišće otpadne, ponovno ih propušta.

Odvođenje topline ventilacijom
Ako se toplina želi odvoditi ventlacijom, več pri projektiranju mora se predvidjeti dovoljan broj otvora za odvod i odvodnju zraka. Otvori trebaju biti toliko veliki da se omogući što veči broj zamjena cijelog volumena zraka u jednom satu (do pedeset puta). Otvori se moraju namjestiti tako da bude moguća križna ventilacija.

Konstrukcije i materijali
Konsterukcija zimskog vrta mora se prilagoditi željama naručitelja; njegova je odluka hoće li vrt imati funkciju biljnog vrta ili dneven sobe. NA tržištu su danas dostupni konstrukciji elementi od aluminija, drveta, plastike ili kombinacije aluminij-drvo, koje se po tehničkoj izvedbi i cijeni međusobno dosta razlikuju.

Ekonomičnost – povećanje vrijednosti stambene jedinice
Odluka o gradnji zimskog vrta individualna je i temelji se na različitim mogućnostima korištenja: vrt, naime, možemo koristiti kao dodatan prostor za boravak, zelenu oazu ili vrt s biljkama. Eventualna ušteda na grijanju, koja bi bila posljedica postavljanja takve jedinice, pri tom odlučivanju treba biti od sekundarnog zračenja.
Svakako, međutim, treba uzeti u obzir da grijan, ali loše toplinski izoliran zimski vrt energetski mnogo troši. Uz to treba znati i da zimski vrt izvanredno povećava vrijednost stambene jedinice.

Zimski vrtovi mogu biti vrlo važan, ali ne jedini element za potrošnju pasivne sunčeve energije. Zimski vrt se ne smije tretirati kao odvojena jedinica jer se radi o sustavu koji je usklađen s cijelim konceptom zgrade – zbog arhitekture, mogućnosti korištenja i uštede energije.


 

Video

Ostali proizvodi kategorije - Zimski vrtovi - alu stolarija