Ocijenite djevojku:

4.2


Ostale cure »

Tvrtka P.U.G.B. isporučila vrhunsku stolariju – Niskoenergetska pasivna kuća Zubadan - Alu stolarija

Tvrtka P.U.G.B. isporučila vrhunsku stolariju – Niskoenergetska pasivna kuća Zubadan - Alu stolarija Prva niskoenergetska kuća u Hrvatskoj koja štedi do 10.000€ na grijanju i hlađenju na godišnjoj razini. Od temelja pa sve do ravnog krova ispoštovani su preduvjeti za niskoenergetsku građevinu koja ostavlja bez daha sve arhitekte i inženjere. Vlasnici su vrlo zadovoljni postignutim rezultatima, te sada uživaju u domu o kakvom su sanjali.

Kuću Zubadan je projektirao arhitekt Igor Presečan iz tvrtke Public Design. Za cijeli arhitektonski projekt bilo je potrebno ugraditi kvalitetnu vanjsku stolariju kako bi cijela priča oko uštede energije imala priču koja drži vodu. O stolariji smo razgovarali sa voditeljom prodaje i inženjerom iz tvrtke P.U.G.B., koju vodi mladi gospodin Ivan Krznarić.


Kako je stolarija mjesto na kući gdje se pojavljuju naveći gubici prolaska topline, investitor i njegov arhitekt imali su nimalo lak zadatak, pronaći kvalitetnu tvrtku za izvođenje prozora i vrata koji će se uklopiti u niskoenergetsku kuću Zubadan, a to je jedino mogla zadovoljiti tvrtka P.U.G.B. iz Dugog Sela, koja već 21 godinu uspješno proizvodi prozore i vrata, popraćena brojnim certifikatima i nagradama certificirajućih kuća.

Na kuću Zubadan tvrtka P.U.G.B. ugradila je aluminijsku stolariju sa termičkim mostom, tj. u vidu termo profila za vanjsku stolariju sa XPS termo blok ispunom unutar komore profila. Aluminijski profili koji su ugrađivani na kuću Zubadan, od vodećeg su proizvođača aluminijskih profila FEAL serije TERMO 65 sa XPS termo blok ispunom. Za staklo je bilo potrebno odabrati vrhunsko staklo koje će štedjeti što više energije a da financijski ne zahtjeva prevelike uloge. U prozore i balkonska vrata ugrađeno je 3-slojno staklo 4 Lowe +14 Argon + 4 Float + 16 Argon + 4 Lowe ukupne širine 42 mm. Spoj aluminijskog profila i stakla investitoru smo ponudili vrhunski proizvod s kojim će biti zadovoljan dugi niz godina i s kojim će uštediti puno energije, govori Ivan Krznarić iz tvrtke P.U.G.B.

Kuća je zamišljena da na sjevernoj strani nema otvora kako bi se maksimalno uštedilo energiju, tj. veliki otvori i klizna stijena od 7,5 metara ugrađena je sa južne strane kako bi unosila dovoljno svjetlosti u novi dom Zubadan. Velike staklene stijene su orijentirane na jug i jugo-zapad čime se postiže najpovoljnija orjentacija u smislu korištenja pasivnog utjecaja sunca, dok na sjevernoj strani nema otvora.
Klizna stijena koju je izvodila tvrtka P.U.G.B. jedninstvena je i unikatna, tj. stijena zbog njezinih gabarita koji prelaze 7,5 m širine, bilo je potrebno ekstra naručiti aluminijske profile u tvornici tako da ih isporuče u duljini nešto više od 7,5 m, dok se standardno isporučuje u duljini od 6 i 6,5 m.
Pošto je zahtjev investitora bio da cijeli dnevni boravak bude osvjetljen prirodnim dnevnim svijetlom zadatak smo morali obaviti sa odličnim uspjehom, kaže g. Ivan iz tvrtke P.U.G.B. i dodaje „Kod nas je sve moguće!“

Osim vrhunske stolarije ugrađeni su i vrhunski uređaji kao dizalica topline Mitsubishi Electric Zubadan, koja pri vanjskoj temperaturi od -28 C osigurava dobru izolaciju, tj. minimalne energetske gubitke kuće od 230 m2 bruto površine. Krov je ravan sa minimalno 20 cm toplinske izolacije, dok su na pročeljima objekta ugrađena 12-15 cm EPS-a.
U podove je položeno 2000 m cijevi podnog grijanja, solarni sustavi na krovu, te rekuperator zraka koji u 1 h može izmjeniti 500 m3 zraka, tako da smanjuje vlagu i regulira temperaturu.

Kuća Zubadan ima jedinstvni oblik u obliku slova „L“, tako da je kraća strana okrenuta cesti a dulja ide prema dubini građevinske parcele. Te iz tog razloga kuća Zubadan nije nametljiva s ceste, tj. terasa iza kuće je tim skrivena od pogleda gdje će vlasnici za lijepo vrijeme provoditi najviše vremena.

Objekt je izvana konfiguriran sa izolacijskom fasadom u tamno ljubičastoj boji, a prizemlje je izvedeno sa kulir fasadom ispod koje je višeslojna izolacija. Ljubičasta boja ovisno o kutu sunca mijena tamnije i svijetlije tonove ljubičaste boje i time daje dojam da se radi o reprezentativnom objektu u gradu Zagrebu.

Tok izgradnje je tekao tako da je investitor kupio zemljište sa starom kućom, koju su srušili te izveli novi objekt u kojemu je bilo najlakše primjeniti i ugraditi nove tehnologije, te su zajdničkom odlukom arhitekta i vlasnika odlučili graditi ispočetka – kaže vlasnik.
Pošto je parcela relativno mala, shemu objekta trebalo je prilagoditi da ima što bolju funkciju, opisuje nam arhitekt Presečan.

Kuća se sastoji od ulaznog prostora, kuhinje, blagavaonice i dnevnog boravka u prizemlju, koji su povezani vezama stubišta u pet spavaćih i radnih soba i garderobe. Soba za multimediju u prizemlju, kraj koje je roditeljska soba, dvije dječje sobe, radna soba te tri kupaonice: gostinjska u prizemlju, jedna uz roditeljsku sobu i dječja kupaonica sa vešerajem. Tu je i kotlovnica, te na terasi ljetna kuhinja i zelenilo sa ukrasnim biljem i voćkama.

Kroz prostor boravka proteže se lagana čelična galerija, odnosno most koji spaja dva spavaća trakta: s jedne strane roditeljski, a s druge dječji.
Dojam prostranosti dobiva se u boravku, osmišljenom kao središnji dvoetažni monovolumenski prostor sa staklenom stijenom dužine veće od sedam metara, koja je orijentirana prema jugu, gdje se ostvaruje prožimanje s vanjskim prostorom. Kroz prostor boravka proteže se čelična galerija, odnosno most kojim su povezani prostori na katu. U nastavku boravka smješten je dodatno izoliran polivalentan prostor, zamišljen kao multimedijalna prostorija za kućno kino, slušanje glazbe ili za igru djece. Iznad te sobe smješten je roditeljski spavaći trakt koji se sastoji od garderobe, kupaonice i sobe.

Sa pročelja kuće najviše pozornosti dopridonosi prozorska traka od 8,5 m, iza koje se nalaze sobe i kupaonica smještene iznad kuhinje i blagavaonice. Prozori su u otklopno zaokretnoj varijanti pažljivo projektirani od strane tvrtke P.U.G.B., kako bi imali maksimalnu funkciju i dizajn, sve u dogovoru sa arhitektom i vlasnikom.
Cijelom kućom Zubadan dominira nekoliko boja i materijala koji se međusobno isprepleću i mijenjaju oblike ovisno o tematici. Na podu u prizemlju je poliuretanski pod sive boje, a gotovo sav namještaj izrađen je po mjeri od hrastova drva, ugradbeni ormari od medijapana, a kuhinja od medijapana i kompakt ploče.

Sadržaj multimedijske sobe ostavlja dojam da se nalazite u kinu, tribine su u hrastu i tu se nastavlja poliuretanski pod. U prizemlju prevladava siva boja na podu, a drvo u namještaju, dok je na gornjoj zoni obrnuta situacija, siva boja s poda prelazi na zid boravka i na cijeli potez ugradbenih ormara i skrivenih vrata soba na katu, dok se na podu pojavljuje drvo.
Tu promjenu najavljuju i drvene konzolne stube osvijetljene LED rasvjetom. Naime, stječe se dojam da prvih pet stepenica ledbi u zraku ispod čeličnog panela odignutog od poda 90 cm, dok se drvo potom izlijeva u obliku hrastova parketa na gornjoj etaži.


Kupaonski pod izveden je također u poliuretanskoj verziji, namještaj je od punog drveta, dok je dio zida prekriven keremikom u raznim bojama mozaika. Wc za goste u prizemlju ima tamni zid usklađen sa kuhinjom i boravkom u cijelom prizemlju, dok su kupaonice na katu svijetlijih boja. Zapravo svaki je prostor zamišljen za sebe sa svojim temama drveta, namještaja i rasvjete.
Isto tako neobično za kuću Zubadan je to što vanjska stolarija izvana ima okvir od pločevine čelika, koje je tvrtka P.U.G.B. morala predvidjeti i ukomponirati detalj kod ugradnje vanjske stolarije.
Namještaj za dječju sobu kupljen je u IKEA-i, sjedeće garniture i sofe u Lesnini, dok je rasvjeta iz dizajnerske kolekcije MOOOI.

I na samom kraju pitali smo vlasnika kako se on i njegova obitelj osjeća u novom domu, na što nam je odgovorilo: Od prvog dana, osjećamo se kao da tu živimo već nekoliko godina, jako smo zadovoljni sa svim i ispunjeni su naši snovi. A što se tiče potrošnje za grijanje to je oko 30-ak kuna po danu u zimskom periodu, što je za ovakvu kuću minimalno.

Vaš Portal PROZORI-VRATA.COM

veljača, 2015

Kontakti tvrtke:

P.U.G.B. (PVC & ALU PROZORI I VRATA), e-mail: pugb@net.hr - Ivan Krznarić, 098/ 9074-591

http://www.pugb.hr/

 

TAGS: ALU STOLARIJA PVC STOALRIJA ALUMINIJSKA STOLARIJA ZUBADAN KUĆA

 

Video

Ostale novosti