Ocijenite djevojku:

3


Ostale cure »

Certifikati za pasivne kuće

Certifikati za pasivne kuće Prozori i fasade koji se koriste za izgradnju pasivnih kuća. Pasivne kuće imaju certifikat ift Rosenheima i zadovoljavaju propise o CE oznaci. Građevinski element mora zadovoljiti pooštrene propise vezane za povećanje energetske efikasnosti u zgradama. Na taj način na tržišu će biti sve više kuća sa nultom potrošnjom energije. Trenutno ift Rosenheim nudi certifikaciju prozora, vrata i fasada koji se koriste na pasivnim kućama.

Certifikat omogućava proizvođačima da pokažu da njihov proizvod ispunjava propise za oznaku CE. Proizvođači na taj način mogu biti financirani od strane KfW banke. Certifikat se dobija nakon ispitivanja i proračuna.

U godinama koje dolaze, zakonski propisi o očuvanju energije biti će sve više usmjereni ka povećanju broja pasivnih kuća i zgrada koje troše nultu energiju. Proizvođači građevinskih elemenata će morati biti konkurentni na tržištu. Ift Rosenheim pruža podršku proizvođačima, tako što mogu da dobiju certifikat za svoje proizvode koji se primjenjuju na pasivnim kućama. Na taj način proizvođači mogu biti sigurni da njihovi proizvodi zadovoljavaju propise za uštedu energije, i CE oznaku. Također mogu biti financirani iz programa KfW.

Ift vodič WA-15/1 prikladnost prozora, vrata i fasada za primjenu na pasivnim kućama je napravljen u suradnji sa građevinskom industrijom, i opisuje proces procjene. Proces procjene se provodi u skladu sa standardima EN. Prilikom procjene se koriste testiranja i mjerenja te proračuni. Pri utvrđivanju kriterija za ovaj proces vrednovanja, ift Rosenheim je koristio iskustvo i sveobuhvatne podatke koji se odnose na elemente fasada. Osim toga građevinski elementi moraju zadovoljiti i RAL propise. Cijena paketa ocjenjivanja proizvoda je atraktivna. Paket uključuje ocjenu, certifikaciju, povezivanje detalja i besplatnu objavu na ift Web stranici bez vremenskog ograničenja. To omogućava proizvođaču da na jedinstven način omogući certifikaciju za građevinske elemente koji se mogu koristiti za izgradnju pasivnih kuća. Procjenu ift Rosenheima proizvođač možete lako korisiti, koja se odnosi na standarde prozore i ulazna vrata (DIN EN 14351-1).
Na sajmu građevine u Nirbergu fensterbau/frontale, WICTEC 50 HI Wicona fasadni sistem, je prvi sistem kome je dodjeljen certifikat ift-a za primjenu na pasivnim kućama.

Prozori i vrata koji se koriste za pasivne kuće moraju ispunjavati sljedeće propise i moraju imati odgovarajuću glazuru i sistem odstojnika:
- koeficijent prolaska topline kod stakla: Ug=0,7 W/m2K
- koeficijent prolaska topline kod prozora: UW<0,80 W/m2K
- Psi vrijednost zida max. 0,017W/mK, što rezultira koeficijent prolaska topline za prozor UW< 0,85 W/m2K.

Moguće je izračunati UW vrijednost pomoću preliminarnog programa za proračune. Međutim ovi proračuni se temelje na određenim vrijednostima kao referentnim. Na zahtjev proizvođača, stakla su također bila uključena u ove proračune. Na taj način određene psi vrijednosti su dobijene. Proračuni određuju i parametre za povezivanje više različitih podataka o zidnim konstrukcijama.

Procjene dali su fasade pogodne za primjenu na pasivnim kućama temelje se na reprezentativnoj referentnoj fasadi koja je bila određena uz pomoć predstavnika građevinske industrije. Propisi za panele, ostakljenja i fasade:

- koeficijent prolaska topline kod stakla: Ug = 0,7 W/m2K
- koeficijent prolaska topline panela: Ug = 0,25 W/m2K
- koeficijent prolaska topline kod fasada: Max UCW<0,7 W/m2K

 

Ostale novosti