Ocijenite djevojku:

3.9


Ostale cure »

Twinson - podovi nove generacije

Twinson - podovi nove generacije Twinson je umjetni materijal za vanjske podove i ventilirane fasade, proizveden na osnovi dugogodišnjeg iskustva. Osnovna ideja je bila je uzeti najbolje od drveta i najbolje od plastike.

O čemu se zapravo radi?

Ako želite kvalitetnu terasu, drvo često ispadne skup materijal. Osim toga, postava drvene terase iziskuje mnogo operacija. Uzmemo li u obzir i da je drvenoj terasi potrebno nešto više njege, tada je stvar jasna. Tehnologija umjetnih materijala uglavnom stiže iz Amerike. Uz tradicionalne drvene “deckove”, Amerikanci su se zasitili održavanja, te su razvili mnoge umjetne materijale. Tako se na tom kontinentu prodaju podnice od aluminija, PVC-a, te ostalih kompozita. Europsko tržište je ipak malo zahtjevnije, gdje je jedna od glavnih smjernica upravo estetika, tako da se na našim prostorima najčešće mogu pronaći mješavine drveta i plastike.

Kao tvrtka s iskustvom u postavi drvenih terasa, pri odabiru umjetnih proizvoda, dugo smo birali materijal koji će biti proizveden po našem ukusu. Upravo je Twinson zadovoljio sve naše kriterije. To su esteika, trajnost, robusnost, jednostavnost montaže i suradnja s proizvođačem. U svim točkama pronašli smo jakog i pouzdanog partnera.

Kako nastaju Twinson podnice?

PVC se mješa sa sitnim drvenim česticama u odnosu 50%-50%. Takva smjesa se ekstrudira na visokoj temperaturi, te se ohlađena podnica sječe na zadanu mjeru. Gornji sloj podnice se na kraju četka kako bi se dobio prirodniji izgled površine drveta i smanjila klizavost.

Nisu svi kompoziti jednaki

Kompozitni materijali su pri prodaji najčešče predstavljeni kao “čudo” koje je u svim pogledima bolje od drveta. Ipak nije baš tako. Mnogo se puta dogodilo da proizvodi s urednim certifikatima nisu udovoljavali osnovnim karakteriskikama primanja i otpuštanja vlage, te su se nakon nekog vremena raspadali, mjenjali boju, nekontrolirano se širili, itd.
Iako svaka kompozitna podnica izgleda robusno pod rukom, njen kemijski sastav je izuzetno važan. Danas je moguće pronaći mnogo različitih proizvođača koji nude cjelovito rješenje, no treba obratiti pažnju tko stoji iza proizvoda i što sve garancija zaista pokriva. Jeftiniji proizvodi kompozitnih podnica su napravljeni od Polietilena i Polipropilena. Obje vrste plastike su mekanije i ne nude mnogo prednosti u odnosu na egzotično drvo.

Twinson se razlikuje od ostalih kompozita

Dok jeftinije podnice koriste bazu Polietilen i Polipropilen, Twinson je napravljen od PVC-a. U čemu je “kvaka”? Navedene vrste plastike su mekanije od PVC-a, što bitno utječe na svojstva gotove podnice. Takve materijale vrlo je lako opaziti. Njihova struktura je heterogena s vidljivim česticama, a sastav mekši od Twinsona. Isto tako treba obratiti pažnju na odnos drveta i plastičnog derivata.
Na tržištu su najčešći materijali sastava 70% drveta i 30% plastike (PE, Ppe). Obzirom da je plastika unutar kompozita skuplji materijal, takvi se mogu opisati kao jeftinijim i nekvalitetnijim proizvodima. Glavna karakteristika je primanje i otpuštanje vlage sitnih drvenih čestica. Ukoliko ih ima previše, te ako njihova struktura nije zatvorena, takve podnoce upijaju na sebe previše vlage koja može razoriti samu strukturu.

Prednosti Twinsona

Twinson ima izgled iznimnio kvalitetne podnice. Usporedite li ga s ostalim kompozitima, kvaliteta izrade je odmah uočljiva. On je radi svojeg sastava teži i od drveta i od ostalih kompozita. Tone u vodi, a faktor gustoće mu je 1.41 kg/dm3. Dolazi u osam različitih boja, te ga je moguće vrlo lako dizajnerski smjestiti u prostor. U odnosu na ostale kompozite ima prirodniji izgled zahvaljujući završnom četkanju.

Terase i fasade

Twinson ima prirodan izgled i na dodir je iznimno tvrd. Površina mu je protuklizna, čak i kad je mokra. Lako ga je održavati, ne razdvaja se niti ima iverja. Otporan je na insekte i truljenje. Twinson je trajan i UV stabiliziran, te se lako postavlja. Sadrži brzo rastuće drvo iz obnavljanih PEFC certificiranih šuma.

Dolazi u dvije varijante podnica:

Terrace

Predstavlja osnovnu izvedbu podnica. Izgledom je slična ostalim podnicama na tržištu. Obje strane podnica su narebrene.

Terrace +

Ova podnica nastala je na osnovi dosadašnjih iskustava. Građa je drugačija, tako da je Terrace+ podnica čvršča od osnovne varijante. To znači da se podnoknstrukcija postavlja na 20% veći razmak, što znači dodatnu uštedu. Uz to, ovaj tip podnica ima riješen međusobni razmak podnica na “utor-pero” sistem, tako da sitan novac, prstenje i sl. Ne može upasti između. Podnice su pričvrčene posebnim elstičnim spojnicama koje omogućuju da se šire i skupljaju tijekom godišnjih doba, a opet ostanu čvrsto pričvrščene. Terrace+ je odličan izbor, jer nudi i jednostavnu izmjenu. Eventualno oštećena podnica može se promijeniti bez rastavljanja terase
 

Video

Ostale novosti