Brtvljenje prozora i vrata - alu stolarija

Brtvljenje prozora i vrata - alu stolarija Brtve na prozorima i vratima direktno pridonose kvalitetu brtvljenja, vodonepropusnost, zvučnu izolaciju i termičku izolaciju ne propuštajući hladan zrak u prostoriju. Prvi sistemi aluminijskih profila brtvili su samo na dva mjesta, i to na brtvi prema profilu izvana i brtva prema profilu iznutra. Brtva prema profilu izvana bila je na po obimu neprekinuta, tj. u komadu, ali su u donjoj horizontali bili izbušeni drenažni otvori tako da nije imalu funkciju. Brtva prema profilu iznutra bila je dva ili tri puta prekinuta na mjestima ugradnje šarki za otvaranje ovisno o broju dvije ili tri šarke. Zbog toga su takvi prozori jedva zadovoljavali najslabiju kvalitetu izolacije prozora.

Uvođenjem mjera kvalitete izolacije  uvedena je središnja brtva koja je bila neprekinuta i u uglovima dodatno zaljepljena radi bolje izolacije.

Sistemi aluminijskih profila sa srednjom brtvom dijele se u dvije grupe:

  1. bez vanjskom brtvom prema profilu
  2. sa vanjske brve prema profilu

Oba sistema su na ispitivanjima pokazala slične rezultate. Prednost prve gupe, bez prednje brtve je u bržem pražnjenju vode koja je ušla u dio ispred središnje brtve. Ovo je omogućemo zbog pritiska zraka u atmosferi i ispred središnje brtve. Mana ovog sistema je što ono prima puno više vode u komoru ispred središnje brtve, pa drenažni otvori nesmiju biti samo simbolično izbušeni nego po uputama proizvođača sistema. Obično se bva otvora za drenažu ili više ovisno o širini krila prozora ili stijene.

Druga grupa, sa vanjskom brtvom prema profilu, ima sporiji odvod vode jer se ispred središnje brtve stvori nadtlak u odnosu na atmosferski. Za oba sistema se podrazumijeva da su sve brtve zaljepljene na uglovima.

Video

Ostali proizvodi kategorije - Alu stolarija - Alu profili za vrata i prozore