Geometrija profila - alu stolarija, PVC stolarija

Geometrija profila - alu stolarija, PVC stolarija Kad se pogleda poprečni presjek aliminijskog profila za proizvodnju prozora i vrata, vidi se puno kanala, žlijebova i trnova. Na prvi pogled izgleda dosta složeno i postavlja se pitanje dali je neophodna takva geometrija. Međutim ne samo da je važna geometrija profila nego svaki zarez ima svoju funkciju i dimenziju. Aluminijski profil ovakve složenosti nasao je u posljednih 30 godina i godinama se poboljšavao. Povećali su se zahtjevi za termo izolaciju, zvučnu izolaciju, vodo nepropusnost i drugo i profil je morao postati sve složeniji.

Debljina stijenke profila postajala je sve tanja, a propisi oko točnosti oblika sve precizniji. Dizajn se također mjenjao i profili su postajali zaobljeniji i moderniji.

Žlijebovi na profilu imaju svoju namjenu i mogu se podjeliti u 7 grupa:

  1. žlijebovi za ugradnju okova
  2. žlijebovi za prihvat brtvi
  3. žlijebovi za prihvat lajsni kao držači stakla
  4. žlijebovi za male ugaone spojnice
  5. specijalni žlijebovi i prepone
  6. trnovi za nalijeganje središnje brtve
  7. komore za kutne spojnice

1.Žlijebovi za prihvat i ugradnju okova ranije su se razlikovali i svaki je proizvođač aluminijskih sistema imao svoj okov. To je pravilo velike probleme proizvođačima okova jer su imali veliki broj različitih okova i proizvodili su ih u relativno malim serijama. Što se naravno odrazilo na cijenu, servisiranje, održavanje i zamjenu okova koja je bila problematična. Kako bi se takve stvari izbjegle proizvođači aluminijskih profila i okova dogovorili su se oko uvođenja jednog zajedničkog i obaveznog žlijeba koji je poznat kao "EURO ŽLIJEB".

Euro žlijeb je omogućio proizvođačima aluminjskih profila tržišnu prodaju , bez naglašavanje na tip i marku okova. Tada se okov počeo da proivodi u velikim serijama što je smanjilo cijenu okova. Kao krajnji rezultat je bio pristupačna cijena aluminijskih prozora i vrata koji se danas relativno dobro ugrađuju na objektima, kućama i sl.

2. Žlijebovi za prihvat gumenih i pvc brtvi: dijele se u tri grupe:

  • žlijebovi za brtvljenje staka
  • žlijebovi za središnji dihtung
  • žlijebovi za dihtanje repa profila

Svi ovi žlijebovi su konstruirani tako da brtvu drže čvrsto u eksploataciji a kod ugradnje omogućuju lako uvlačenje i utiskivanje u sami žlijeb.

3. Žlijebovi za prihvat lajsni za staklo - razvijali su se istovremeno kao i razvoj profila. Zadatak im je da čvrsto drže lajsnu za staklo i da omoguće, u slučaju zamjene razbijenog stakla, lako vađenje lajsne iz žlijeba. Uvođenjem Euro žlijeba, žlijebovi za prihavat lajsni su dobili iste dimenzije kao i Euro žlijeb za štok (ram).

4. Žlijebovi za male kutne spojnice od izuzetne su važnosti jer omogućuju uvlačenje takozvanih korekcionih spojnica, koje dodatno učvršćuju spoj profila na kutevima od 45°. Ovi žlijebovi mogu biti  mogu biti od čelika, poliamida ili najbolje od prešanog inoxa. Kutne spojnice postoje 2 tipa. Jedan tip je za žlijebove u koje ulazi brtva a drugi  malo zadebljani za žlijebove bez brtvi.

5. Specijani žlijebovi su žlijebovi koji omogućuju spajanje aluminijskog profila se poliamidima, zatim žlijebovi za spajenje vijcima.

6. Trnovi za nalijeganje središnje brtve - konstruirani su tako da blago deformiraju središnju brtvu u zatvorenom polažaju prozora ili vrata. Ukoliko je položaj ovih dihtunga suviše blizu brtve, može doći do otpora kod otvaranja odnosno ako su udaljeni neći biti kvalitetnog brtvljenja.

7. Komore za kutne spojnice - centralna šupljina aluminijskog profila predviđena je za kutne spojnice (kutnike). Ove komore ili šupljine moraju biti precizno izrađeni jer zazor između kutne spojnice i stijenke profila nesmije biti izvan granica toleracija. Ako bi se to dogodilo obično dolazi do problema kod umetanja kutnih spojnica. Radi što boljeg spoja profila na kutevima ovi spojevi se prije umetanja kutnika premazuju tankim slojem specijalnih ljepila kako bi spoj bio čvrst i hermetičan radi prodora voda iz vana.

Video

Ostali proizvodi kategorije - Alu stolarija - Alu profili za vrata i prozore