Prozori vrata - profili - Alu stolarija

Prozori vrata - profili - Alu stolarija U samom početku izrade aluminijskih prozora i vrata profili su bili sa oštrim bridovima. Staklo je bilo u istoj ravnini sa profilom. Arhitekti su tražili od proizvođača da zaoble oštre bridove a samim time i uvuku staklo u odnosu na brid profila. Tako se dobila vizualna plastičnost profila koja je dodatno donijela do novog izgleda prozora i vrata. Takav izgled davao je prozorima novi izgleda da su po dizajnu podsjećali na stare drvene prozore i vrata.

Ovdje postoje dva načina postizanja vanjske dekoracije stolarije:

  1. Dekorativni profil sa osnovnim profilom
  2. Montažni dekorativni profil

Kada je dekoracija zajedno sa osnovnim profilom one je nepromjenjiva i jednom postavljeni prozori više ne mjenjaju izgled ili boju. Kod montažne dokracije, spojni dekorativni profili su demontažni i mogu se poslije zamjeniti novim profilom ili bojom profila.

Uz dizajn profila stolariju definira i boja profila. Boja profila može biti eloksirana ili plastificirana. Eloksirane nijanse dane su od proizvođača oznakama S0, S1, S3, S5, S7, S10 i dr. S0 označava prirodnu boju aluminija od zlatne nijanse do crne boje eloksaže. Postupkom plastifikacije možemo dobiti široki spektar boja i nijansi danih u RAL karti proizvođača. Ovo je jedna od prednosti aluminijski profila u odnosu na PVC profile koji su standardizirani na nekolik boja mase, ako ne govorimo od dodatni presvlakama. 

Kod aluminijskih profila sa prekinutim termičkim mostom  možemo dobiti različito obojene unutarnje i vanjske dijelove profila. Tako npr. stolarija na objektu iznutra može biti u bijeloj boji, a izvana u npr. smeđoj boji. 

Specijalni postupci bojanja profila daju mogućnost bojanja aluminijskih profila u imitaciji drveta. Takvi postupci obrade izvode se posebnim folijama sa godovima koje se nanose na profil i takav se profil dodatno peče u pećima te nakon uklanjanja ostaju vidljivi godovi na profilu i daju mu izgled uzorka drveta. Ovakva stolarija je veliki korak u tehnologiji bojanja stolarije s time što ona izgleda identično kao drvena stolarija koju nije potrebno bojati. 

Video

Ostali proizvodi kategorije - Alu stolarija - Alu profili za vrata i prozore